כיצד אוכל ליישן יין כהלכה?

בין אם אמרו לכם מלצר במסעדה המהודרת האחרונה בה פקדתם ובין אם נתקלתם במינוח בזמן שתחקרו מקררי יין, יין מיושן ותהליך יישון היין הוא המקום בו המשקה הקלאסי הזה צובר את רוב המיסטיקה שלו. אין ספק כי כל היין, אם צעיר או מיושן, צריך להישמר בטמפרטורת אחסון נכונה בין 50 ° F ל 59 ° F; אולם כמה זמן יינות מסוימים נשמרים בטמפרטורה זו פתוח להעדפה אישית. איפה שתוכלו לסמוך על פלאי הטכנולוגיה המודרנית כמו מקררי יין ומרתפי יין, אין טכנולוגיה שתוכל לומר לכם מתי יין בשל להנות .

 

כמו מעשה זה של גידול ענבים, גם קביעת התיישן של יין מבוססת יותר על עניינים לא מוחשיים כמו מסורת והעדפה אישית. עם זאת, זה לא אומר שאנחנו לא יכולים להגיד לך מהו יין מיושן, מה הטעם שלו ומדוע הוא נעשה. הבנת גורמים אלו היא המפתח לקביעת משך הזמן בו תרצו ליישן את היין ובאילו שיטות אחסון תשתמשו לשם כך.

 

מה קורה ליין כשהוא מיושן?

יין הוא באמת משקה מדהים. אחרי הכל, האם תוכלו לחשוב על משקאות מתכלים רבים אחרים שמשתפרים רק לאחר 30 או 40 שנה? אמנם לא כל היינות משתפרים עם הגיל (אנו נגיד לכם אילו עושים במאמר "סוגי היין הטובים ביותר ליישון"), אלה שמבשלים באלגנטיות עושים זאת בגלל הטאנינים שלהם.

 

טאנינים מגיעים מהפסים, הקליפות וגבעולי הענבים ביינות אדומים ומאחסון עצים ביינות לבנים. טאנינים מעניקים מבנה יין ותכונות משמר אשר עשויים להיות חזקים מאוד כאשר היין צעיר. טאנינים חזקים יכולים להשפיע לרעה על טעמם של יינות צעירים; עם זאת, המשמעות היא גם שליין יהיה שנים להתיישן לאט. ככל שהטאנינים דועכים לאט לאט, היין הופך למורכב וטעימה משובח יותר. בסופו של דבר טאנינים אלה מתחילים להיעלם כולם יחד והופכים למשקעים או משקעים. בשלב זה, ניחוחות הענבים המקוריים מוחלפים בניחוחות חדשים שמקורם ביין המיושן החדש.

 

בנוסף לשינויים במבנה ובטעם, יין מיושן משנה את צבעו. אם אתה שותה יין אדום מיושן שאולי היה העמוק ביותר באדומים כשהיית צעיר, תמצא אותו עכשיו הרבה יותר קל. התפתחות צבעים זו מתרחשת מכיוון שהפיגמנטים ביין נקשרים למשקעים המיוצרים בטאנין. במקומות שבהם האדומים נעשים קלים יותר, יינות לבנים מיושנים נוטים להיות חומים עמוקים יותר או גוונים זהובים.

 

מי אמר אי פעם שהגיל לא משנה?

בתור התחלה, אתם אולי תוהים מדוע שמים דגש כה רב על יין מיושן. ובכן, הסיבה היא פשוטה: זה טעים. כמובן שקביעת מה שאתה אוהב ביין משתנה בדרך כלל מחיך אחד למשנהו; עם זאת, יינות מסוימים גדלים לטעמם והופכים פחות לפירותיים ולטעמי עץ יותר מאשר כשהיו צעירים ואולי קשוחים מדי. יינות נחשבים צעירים כאשר זה עתה סיימו את תהליך התסיסה. אם בשלב זה היין קשה וטאני, אז רוב הסיכויים שהוא יהיה יין מצוין ליישון. אם יאוחסנו במצב הנכון, יינות אלה יתפתחו, יאבדו מחומציותם וחומרתם, ויחליפו את שניהם בעיגול ובמלאות.

 

בעוד האדומים מיושנים לעיתים קרובות יותר מאשר לבנים, יינות לבנים מסוימים נהנים מזמן רב. במיוחד יינות לבנים אלונים צעירים, פירותיים וזהובים יהפכו למורכבים בעדינות עם רמזים של קרמל בהתבגרותם כראוי.

 

הזדקנות בחן

אמנם אין כללים קבועים לאילו יינות מתיישנים היטב ואילו לא, אך ישנם רמזים מסוימים שינחו אותך. לדוגמא, המחיר הוא אינדיקטור טוב למורכבות היינות. ככל שהבקבוק יקר יותר כך היין מורכב יותר ולכן היין מתאים יותר ליישון. יינות צעירים ופחות יקרים הם בדרך כלל פירותיים ויש ליהנות מהם זמן קצר לאחר הרכישה.

 

כפי שדנו קודם, רמות הטאניקות ביין הן אינדיקציה מצוינת ליכולת היינות להתיישן; עם זאת, זה לא האינדיקציה היחידה. לחומציות תפקיד חשוב בתהליך היישון מכיוון שרמת החומציות שומרת על טריות היין. בעוד שטאנינים וחומציות משמרים את היין, כמות הפירות ביין חיונית לטעם היין ככל שהוא מתיישן, וככל שיין עשיר יותר בשלוש הקטגוריות הללו, כך הוא צריך להתיישן זמן רב יותר.

 

ליישן או לא ליישן?

זו בכל זאת השאלה. בין אם אתה רק מתחיל אוסף יינות ובין אם חזרת מאותו סיור יין בעמק נאפה עם שני תריסר מקרים, אתה רוצה לדעת אילו יינות עליך להזדקן ואיזה אתה צריך לשתות וכן כיצד לעזאזל אתה צריך ליישן את היין שלך כמו שצריך.

 

אנו יודעים כי אחסון יין יכול להיות נושא מורכב ומבלבל, ולכן כללנו מאמרים רבים באתר https://next2wine.co.il/ בבסיס הידע של מפעל המשקאות על אמנות יישון יין, כולל רשימה שימושית של יינות בשלים להזדקנות.