האם משחקי אימון מוח יכולים להפוך אתכם לחכמים באמת?

אימוני מוח הם תעשייה צומחת, עם מוצרים שונים החל ממשקאות נוירוניים ועד לכנסים עם מיטב המוחות בתחום. בצורה כזו או אחרת, כל אחד מבטיח לחווט מחדש את המוח שלכם לבריאות, עושר ואושר.

 

משחקי אימון למוח נמצאים כרגע בראש הרשימה. אבל האם הם באמת מאמנים את המוח שלכם – או סתם מרוקנים לכם את הארנק?

 

לפני מספר חודשים, אחת החברות הפופולריות לאימוני מוח ספגה מכה בגין הצהרות לגבי הבטחות גדולות יותר מכפי שהייתה יכולה לעמוד בהן. Lumosity של Lumos Labs היתה צריכה לשלם לנציבות הסחר הפדרלית (FTC) סכום של כ-2 מיליון דולר בגלל טענות לקידום מכירות שלא גובו במחקר מספיק.

 

חברת Lumos Labs הציגה את משחקי אימוני המוח שלה כפתרון לשיפור הביצועים בעבודה, באקדמיה ובתחומי האתלטיקה. החברה פרסמה עוד את יכולות המשחקים לעכב ירידה קוגניטיבית הקשורה להזדקנות או דמנציה. השימוש במשחקים אפילו עלול לתקן חסרונות קוגניטיביים הנובעים מפגיעות מוחיות, כך נאמר לפי הפרסומים של החברה. ה-FTC לא הסכים, ערער על טענות אלו וזכה בתביעה.

 

אפשר לאבד הרבה בתרגום בין המחקר לעגלת הקניות, אז הנה מספר דברים שכדאי לדעת לפני שאתם מחליטים להצטרף לשורותיהם של כמעט 100 מיליון המנויים למוצרי אימון מוח.

 

מהו אימון מוחי?

על פי ההגדרה המחמירה והמדעית ביותר, אימון מוחי הוא קבוצה של התערבויות המשמשות לשיפור יכולתו של האדם לבצע משימות קוגניטיביות. משימות אלה מחייבות אתכם להשתמש בפונקציות קוגניטיביות כמו קשב, זיכרון או הנמקה. כפי שאתם יכולים לדמיין, כל דבר מקריאת מאמר זה ועד לחשיבה על מהלך הקריירה הבאה שלכם נשען על יכולת קוגניטיבית.

 

אימון מוח מטרתו להפעיל באופן מכוון את הפונקציות הקוגניטיביות הללו, עם הבדל חשוב אחד. המטרה היא לא להשלים משימה בחיים האמיתיים אלא לשפר את הפונקציות עצמן. כדי להגדיל את יכולת הזיכרון, ייתכן שתצטרכו לאתגר את עצמכם בשינון רשימות של מספרי טלפון.

 

במובן מסוים, אימון מוחי הוא כמו הרמת משקולות. זה מחזק את "השרירים" שבהם אתם משתמשים אך אינו משרת מטרה פונקציונלית בפני עצמו.

 

מי זקוק לאימוני מוח?

כל אחד.

אתם כבר מאמנים את המוח שלכם על בסיס יומי ובמובנים רבים. במהלך קריאת מאמר זה, אתם מתרגלים התמקדות כשאתם מתרכזים בטקסט ומתעלמים מרעשי הסביבה או הסחות דעת אחרות. אתם מנתחים תוכן כשאתם מחלצים את עיקרי הדברים ומחדדים את כישורי השינון שלכם כשאתם מגישים עובדות חדשות לשימוש מאוחר יותר.

 

הכשרה ראשונית של המוח פותחה תחילה לאנשים שסבלו מפגיעות מוחיות. התרגילים היו התערבות קלינית לשיפור התפקודים הקוגניטיביים שלהם ועזרו להם להחזיר את יכולותיהם כך שיוכלו שוב לחיות באופן עצמאי. בהמשך, הקלינאים החלו להשתמש באימוני מוח כדי לשפר את הביצועים הקוגניטיביים בקרב אנשים הסובלים מבעיות קשב וריכוז, דמנציה ואף מחלת נפש קשה.

עם הזמן, אימוני המוח הפכו פופולריים וזמינים לכולם. הם כבר לא נראים כמו טיפולים קליניים, אלא שהם כעת כלי לכל אלה שרוצים לשפר את כישורי חשיבה שלהם.